Információk azoknak, akiket szív vérereiben szűkület miatt kezeltek. A Hjortlung és SWEDEHEART Nemzeti Szövetségtől. A heart guide, akkor olvassa el a tényezőket, amelyek befolyásolják a betegség. A heart guide kiadványként is elérhető az egészségügyi tervével, amelyet minden alkalommal magával vihet, amikor egészségügyi szakemberekkel találkozik a kórházban és az elsődleges ellátásban.

A szív egy izom, ami vért pumpál a test minden szervébe. A szív saját erei, a koszorúerek, ellátják a szívizmot oxigénben gazdag vérrel. Ha vérrög keletkezik, vagy szűkül a koszorúerek, a szív oxigénhiányt szenved, ami gyakran fájdalommal jár. A szűkület anginához vezethet, ha a zsírszövet felhalmozódik az artériás falban.

Eltérések myocardialis infarctus és angina

Eltérések myocardialis infarctus és anginaA szívroham általában egy vérrög miatt van, ami elzárja a koszorúereket, így a vér nem tud átmenni. A szívizom azon része, amely nem kap vért (oxigént), sérült, és ha az oxigénhiány több mint 10-15 percig tart, a sérülés veszélye állandó növekedéssé válik, és a szívizom ezen része meghal, ami szívelégtelenséghez vezethet.

Az anginában egy vagy több koszorúér általában beszűkül, és egy bizonyos mennyiségű vér átjuthat. Másrészt, a szív terheli bármilyen módon(pl. fizikai megterhelés vagy stressz) nincs elég vérellátás és tünetek jelennek meg.

Az évek során gyakran az érfal lesz nehezebb, majd repedések alkothatnak, hogy a test megpróbálja “Mendel”. Ezt a vérlemezkék (amelyek vérrögképződést okoznak) aktiválásával teszi, és nagy a kockázata annak, hogy vérrög képződik, ami káros oxigénhiányt okoz a szívizomban (szívroham).

Myocardialis infarctus és angina tünetei

Myocardialis infarctus és angina tüneteiA leggyakoribb tünetek a miokardiális infarktus diszkomfort, nyomás vagy mellkasi fájdalom. Az egyik vagy mindkét kar, a nyak, az állkapocs és/vagy a lapockák között sugároz. Hányinger, légszomj (légszomj) és hideg verejték is előfordulhat.

A tünetek nem kell tapasztalt olyan súlyos, akkor jön-megy, nem kell debütálni hirtelen. Az angina tünetei gyakran hasonlóak a miokardiális infarktushoz, de gyakran enyhébbek és nem tartósak. Angina általában akkor fordul elő, együtt fizikai vagy mentális megterhelés, majd felszabadítja az erőfeszítést. A hideg időjárás és a fújt okozhat vagy súlyosbíthatja az anginát.

Az idősek és a cukorbetegek nem mindig tapasztalnak fájdalmat. A tünetek ezután diffúzsá válhatnak, és csak légszomj vagy erős fáradtság formájában jelentkezhetnek. A lehetséges fájdalom lehet kevésbé intenzív, és lehet félreértelmezni, mint kevésbé súlyos.

Nők és férfiak közötti különbségek

Nők és férfiak közötti különbségekMielőtt a nő eléri a menopauza, kevésbé gyakori, hogy esik beteg koszorúér-betegség. Az egyik magyarázat az, hogy a hormon ösztrogén van egy védő hatása, ami miatt a nők megbetegszenek körülbelül tíz évvel később az életben, mint a férfiak.

Az észlelt tünetek tekintetében a nők nagyobb mértékben jellemzik a légszomjat, a hányingert, valamint a gyomortáji kellemetlenséget/fájdalmat a férfiakhoz képest. Minden perc nagyon fontos az előrejelzés szempontjából. Minél korábban kezdődik a kezelés, annál kevesebb lesz a kár, hogy a szív.

Ha az alábbi tünetek bármelyikének nincs természetes magyarázata, és 15 percen belül nem szűnnek meg, hívja a 112-t:

  • kellemetlen érzés
  • nyomás vagy mellkasi fájdalom
  • az egyik vagy mindkét kar, a nyak, az állkapocs és/vagy a lapockák között sugároz.
  • Émelygés
  • légszomj (légszomj)
  • hideg verejték

Ha nitroglicerin (anginára) áll rendelkezésre, először be kell vennie egy tablettát/spray-t, és meg kell nézni, hogy elmúlnak-e a tünetek. Ha a tünetek még mindig ott néhány perc múlva, vagy ha visszatér, hogy egy másik tabletta, de ha nem kap bajmentes, hívja a 112.